Sayfalar

www.mabutuner.com

9.10.2011

FOX TV HABERCİLİĞİ İKTİDARA KIYAMADI

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde 'Sanatta Sosyal Sorumluluk' ödülünü alan Rutkay Aziz'in konuşması çok ses getirdi. Konuşma bu kadar ses getirince ister istemez haber yapılmak zorunda kalındı.

Elbette haberden habere fark var. Mesela iktidara yaranmak isterseniz konuşmanın önemli bölümlerini, esas ses getiren bölümlerini kesersiniz; daha genel, daha evrensel kabul görecek kısımlarını yayımlarsınız.

Fox da Rutkay Aziz'in konuşmasının törene damga vurduğunu söyledi; ama habercilik cesaretini gösteremedi, iktidara kıyamadı, AKP ile arasının bozulmasını istemedi ve damga vuran bölümler olarak sadece şu kısmı yayımladı:
"...Dünyanın gerçeğine dönüyorsunuz, savaş çığlıkları, açlık, işgal, sömürü. İşte gerçek sanatçılar bunlara tanık olmakla yükümlüdürler..."
Konuşmanın başından ve ortasından "...Benim Türkiyemin gerçeklerine tanık olduğum olay hukukun üstünlüğünün yittiği..." ve "...'parasız eğitim' diye pankart açan genç arkadaşımın on altı ay tutuklu kalması; ama Şili'de o çocukların devrim yapması..." bölümleri kullanıldı. Konuşma katledildi, daha doğrusu biraz şekle şemâle sokuldu. 

Ama konuşmanın vurucu bölümü verilmedi:
"...Gerçek sanatçılar ülkesinin ve dünyanın gerçeklerine tanık olmakla yükümlüdür. Benim Türkiyemin gerçeklerine tanık olduğum olay hukukun üstünlüğünün yittiği, adaletsiz bir kalkınma gidişinin hızla yol aldığı (alkışlar), 'parasız eğitim' diye pankart açan genç arkadaşımın on altı ay tutuklu kalması; ama Şili'de o çocukların devrim yapması (alkışlar)...burada festival kadını tema alıyor, dünyanın hiçbir yerinde kadın, çocuk bu kadar cinayete, tacize mahrum kalmıyor. Goethe'nin dediği gibi 'Dünyanın en tehlikeli hâli, cehaletin örgütlü eyleme geçme hâlidir.' Bu da benim ülkemin bir gerçeğidir..."
İşte memlekette bu sansürcülere, bu tribüncülere 'haberci, gazeteci' deniyor. Daha yazardım; ama kamera çekiyor.

İlgilenenler için Rutkay Aziz'in konuşması:


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder