Sayfalar

www.mabutuner.com

20.10.2011

TFF'NİN KINAMASI KİME, TEPKİSİ KİME?

Türkiye Futbol Federasyonu'ndan açıklama:
"Türkiye Futbol Federasyonu, yaşanan terör saldırılarını kınamak için tüm profesyonel ligler ve Bölgesel Amatör Lig ile A2 ve gençlik geliştirme liglerindeki maçların 3 dakika geç başlatılmasına karar verdi."
Üzerinde durmak istediğim kelime 'kınamak'. 'Kınamak' için TDK "Yapılan bir işin kötü olduğunu belirtir bir biçimde söz söylemek, ayıplamak, takbih etmek." diyor. Tarama Sözlüğü'nde 'cezalandırma' anlamı da geçiyor; ancak biz günümüzde 'sözlü tepki' anlamında kullanıyoruz 'kınamak'ı.

Yukarıdaki açıklamada 'kınamak için' ifadesi kullanılmış; yani sözlü tepkiye ek olarak bir de fiili tepki gösterileceği belirtilmiş. Nitekim Habertürk bu eylemi şu alt başlıkla vermiş:  
"TFF, terör saldırılarına tepki göstermek için maçların 3 dakika geç başlatılmasına karar verdi."
Burada dikkatimi çeken kelime 'tepki'. Kelimenin birçok anlamı var; bizimle ilgili olanlar: "Herhangi bir etkiye cevap olarak doğan, genellikle olumsuz söz veya davranış. Karşılık verme. Toplumsal ilişkilerde özellikle değişmelere karşı çıkan ve kurulu düzeni sürdürmeği* ya da yeniden kurmayı amaçlayan tutum ve eylemler."

Tepki'yi kime gösterirsiniz? Etki'ye neden olana, kusuru olana tepki gösterirsiniz. Pekiyi o halde, TFF tepki için niye maçları üç dakika geç başlatıyor? Üç dakika geç başlayan maç kime tepki? Bir işe yarayacağını bilsem "Maçlar oynanmasın!" bile diyeceğim; ama aradaki bağlantıyı kuramıyorum. Bu eylemde tepkiden etkilenen, zarar gören kim? Aslında tepkiden etkilenmesi gereken kim?

TFF bir tepki mi göstermek istiyor? Öyleyse, takımlar arasındaki adaletsizliği önlesin, taraftarlar arasındaki nefreti söndürsün ki spor camiası yekvücut olmak için Türk milletinin şehit vermesine ihtiyaç duymasın... Yoksa bu 'kınama, tepki' kararının(!) da TFF'nin soruşturmalar sürecinde verdiği uyduruk kararlardan bir farkı kalmayacak.



*TDK’nın sitesinde yazım hatâsı... TDK'ya yazdım, bakalım ne cevap alacağım?

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder